Paquita B

Paquita B

dissabte, 16 de gener del 2010

Els "Prínceps de Califòrnia"

Hola a tots:
Aquesta entrada ve de un comentari de un altre bloc. Es referent al comentari del bloc de Joan Sol "La Mar és el Camí" i es refereix a la vela llatina a San Francisco. Pels qui no ho saben, segons el meu padrí, no el que va fer el Paquita B, sinó l'altre que era mestre d'aixa, (ja vos contaré més coses d'ell). Bé com deia el meu padrí, el mestre d'aixa, tenia un parents seus, cosins, que partiren a Califòrnia a fer de pescadors. La història familiar continua amb que es feren molts rics tant que els hi deien els "Principes de Califòrnia". He pogut comentà aquesta història familiar amb altres parents meus, que tots la coneixem, principalment amb una cosina meva que te fet tot un arbre genealògic de la família, (també més endavant vos contaré més coses de tot això) i ens surten dos cosins del meu padrí, en Joan Gelabert i Jofre, que suposem son els que podrien ser tals prínceps, ja que en tenim constància del seu naixement però no de la data de defunció, ni on estan enterrats. Suposem que son aquests perquè ens coincideixen les dates de finals del segle XIX, concretament més endavant de 1870. Així que aquests dos personatges cosins del meu padrí son en Jaume i en Bernadí Gelabert i Rosselló.
Suposem, ho dic així, perquè tot això son suposicions que feim tota la família, que alguna cosa hi ha de veritat, perquè consultats diferents parents, la història varia un poc. Be a grosso modo, seria així:
Son pare d'aquests "prínceps" va morí al 1870 de tifus. Ells reberen algun doblers per una herència, no sabem si de son pare o de un altre parent, a partir de aquí la història te dues branques i un mateiçx final, una és la de que amb aquests doblers partiren cap allà, i es feren pescadors de gran èxit i fortuna. L'altra diu que amb lo heretat es feren una barca de bou i amb ella partiren cap allà. Aquesta darrera part em pareix molt increïble. Perquè creuar el Atlàntic amb una barca de bou de les dimensions de la Balear, per exemple, pot ser; però llavors de creuat l'Atlàntic partir cap el Pacífic, per Cabo de Hornos o Estret de Magallanes..., això ja seria com una epopeia índia o saga nòrdica.
Tenim més dades de això, perquè el meu padrí antes de casar-se anava embarcat com a mestre d'aixa i si quan tornava deia que havia estat per algun port de Estats Units, se li demanava si havia anat a veure als cosins, (ignorància de llavors). Ell tocava els ports de la costa est com a Boston, Charleston, Pensacola i alguns del Canadà. Això ens podria indicar que encara tenien algun contacte amb ells.
I tot això és el que tenim de moment referent als "Prínceps de Califòrnia".
Vos aniré contant tot el que pugem esbrinar la família, ja que ens hem posat a trescar tots i ja ho tenim com un assumpte familiar.
Gracies a tots el que m'han animat a continuar la història, no passeu pena que ho faré.

2 comentaris:

  1. Hola, Joan!

    Celebro que t’hagis animat a seguir les passes dels teus avantpassats per terres californianes. Penso que pot donar lloc a una història molt interessant. Però, necessàriament, haureu de saltar fins a aquella banda del Pacífic per seguir-los la pista. Suposo que si, realment, van arribar a fer fortuna, deurien tenir una certa rellevància social i deurien deixar algun tipus d’empremta. Fins i tot és possible que tinguessin descendència.

    Buscant rastres de la presència catalana a les costes del Pacífic he anat a parar a un article publicat en el butlletí de maig de 2001 del “Casal dels Catalans de Califòrnia”. I se m’ha acudit que potser a través dels casals catalans –i dels de Balears si n’hi teniu- podríeu trobar algun rastre dels vostres parents; o, com a mínim, potser us podrien indicar per on buscar. Et deixo els enllaços de tres casals catalans:

    Casal Català de Califòrnia

    Casal del Països Catalans a Califòrnia

    Casal Català del Nord de Califòrnia

    Una altra possibilitat seria posar-se en contacte amb John Muir, conservador de petites embarcacions del San Francisco Maritime National Historical Park, i que és la persona que va portar la felucca “Nuovo Mondo” a Europa. En una entrada cito un article seu sobre la història del Fisherman’s Wharf de San Francisco i suposo que deu conèixer bé la història dels pescadors que amarraven les seves barques de vela llatina en aquests molls.

    Que hi hagi sort en la recerca i ja ens ho explicaràs!

    ResponElimina
  2. Molt interessant el tema de la vela llatina a Califòrnia !!!
    Potser caldria afegir el següent:

    Daily Evening Bulletin, October 8, 1881 In San Francisco there are nearly l00 boats, large and small, engaged in the fishing ... from twelve to thirty feet, and are all, or nearly all, rigged with the lateen, or as the fishermen term it, the Catalan sail.

    Miquel Liart

    ResponElimina