Paquita B

Paquita B

divendres, 20 de maig de 2011

REGATES ... (2)

 Seguint els meus pensaments filosòfics referits a les regates de vela llatina, pareix mentida que no puguem engrescar a la 'jovenea' a participar en la nostre afició, i mirau que en buido el cap per trobar-ne una, però sempre que em pareix que n'he trobada una, qualcú me la desfà en un moment i a munt tinc que afegir que té tota la raó, i que les meves idees son de bomber, i no tenen molt de cap i molts pocs peus. Així que em veig obligat a tornar a començar de zero.
  Em pareix mentida, per exemple, que en Joan Bonet, patró i armador del 'Finet', no trobi una manera de poder enrolar una tripulació de tres o quatre joves, dels que circulen pel Club Nàutic de Palma, i poder venir a participar amb regularitat a les regates. Ni que tampoc pugui fer el mateix en Biel Rosselló en el Club Nàutic de S'Arenal, per poder tripular el 'Nicator'. Si ells que pertanyen a clubs amb molta afició a les regates de la Badia de Palma, no ho podem fer. És normal que bots com els 'Xilb,' 'Avatar' o 'Llati' restin per qualsevol racó esperant tan sols que arribin temps millors abans de ... Tots aquests bots serien dignes contrincants dels 'Rio de la Plata' i 'Ancora' que son els únics 'grossos' que competeixen amb regularitat, i crec que els seus patrons i armadors estarien ben contents de tenir un contrincants de tal categoria, si a més hi poguessin afegir dos emigrants il·lustres com el 'Corb Marí', ara d'en Joan Sol, i el 'Titan' que també va partir.
  Si els contau a tots son  9 bots de quasi 25 pams o un poc més, per jo el més paregut a la Formula 1 en vela llatina, que competirien i que podrien fer un total, a quatre tripulants per bot, de trenta-sis persones, sense afegir que els dies amb un poc de vent podrien passar de cinquanta. 
  Però si fins i tot els més petits tenim problemes per trobar tripulants quan a vegades tan sols en necessitem un més. En el meu propi cas vàrem haver de reduir pedaç quan ens vàrem quedar dos dins la barca, i la força del vent en el velam ens feia patir molt, tant a tripulació com a la barca. Hi ha vegades que els patrons dels bots petits tenen problemes per sortir al ser incapaços de trobar un tripulant. Es veritat que hem de dir que alguns som, i aquí dic 'som' amb primera persona del plural, bastant 'negats' per fer pujar a les nostres barquetes tripulants en poca experiència en navegar a vela llatina, tenim por de escalivar-los. Un petit error es pot pagar amb una trabucada i això agrada a molt poca gent.
  Bé haurem de esperar temps millors, mentre tant procurarem mantenir la torxa encesa i esperar el relleu que tard o d'hora a de arribar.
  Fins una altra.

3 comentaris:

 1. Benvolgut Joan voldria aclarir que actualment estic navegant a bord de l'"Alzina" i una de les raons per les que no ho faig amb el "Nicator" no és per tenir problemes de tripulació.

  ResponElimina
 2. Però no he vist mai al Nicator sortint tripulat sols per joves del Club de S'arenal? Et fan molt de cas el joves del club de S'arenal quan lis parles de Vela Llatina?. Tan sols es a això que vull dir. El joves no es senten atrets per la vela llatina, crec que es un fet. Si pots fer sortir al Nicator regularment tripulat amb joves del Club, hauries aconseguit el que fa molts d'anys la associació, i altres, persegueix.

  ResponElimina
 3. Tens raó, Joan. Quan jo xerr amb els meus amics i coneguts de vela llatina, de llaüts... tots coincideixen en que és una afició preciosa, que que bé tenir un llaüt, que un dia m'has de convidar, que me faria molt il·lusió navegar a vela llatina. Perfecte. Llavors ve quan dius Vols sortir diumenge?. I ja comencen els emperons: justament aquest diumenge no puc, sempre ho veuràs però tenc una comunió, sí però a la una he d'haver tornat, justament tenc mal d'esquena, etc, etc.
  Crec que aquesta situació l'hem viscuda tots en un moment o en un altre.
  Hi ha qualque cosa que no quadra, o som noltros que no sabem fer entendre sa nostra afició, o són els altres que ens diuen mentides.
  Ara fa quinze anys que naveg a vela llatina. L'any 96 erem una vintena de llaüts i bots que feiem regates a Cala Gamba, ara som més o manco el mateix número, o un poquet menys.
  Es per reflexionar, o no.
  Tomeu Homar

  ResponElimina