Paquita B

Paquita B

diumenge, 30 de gener del 2011

LA PRIMERA REGATA DEL ANY I ALTRES COSES MÉS

 Avui diumenge dia 30 de gener del 2011, hem fet la primera regata d'aquest any. No ens ha anat malament. Ha estat un recorregut coster i el vent no ha passat de força 3. No com ahir que es va posà a bufar i arribar a passar dels 14 nusos i ones de a prop de un metre. Noltros sortim per a passar-ho bé no per passar pena. Afortunadament sols naveguem per a diversió no tenim la obligació de sortir tant si fa bo com si no. Això em recordà que tal dia com demà de fa cent anys, es commemorà i recorda a les víctimes d'un temporal que hi va haver per les costes del llevant de la península, on la pitjor part se l'en varen dur els pescadors catalans. Imagino que aquella pobre gent que sortí a la mar aquell dia ni s'imaginava el que succeiria, perquè si ho haguessin sabut segur que molts (per no dir tots) no haguessin sortit Que com solem dir 'la mar fa forat i tapa' i 'de valents n'hi ha els cementiris plens'.
   Una cosa ben diferent és quan estàs allà enmig i no et queda més remei que ballar. Si és així, has de fer tot el possible per tornar sa i estalvi. Per tornar a terra t'encomanes a tothom, aquí hi creuen fins hi tot els que mai han anat a missa. El meu padrí ho deia 'jo crec en Deu, però no amb els capellans' i no solia anar molt a missa.  Ell deia que cada dia parlava amb Deu i això per ell era resar. Jo som igual. Bé però ara ens hem despistat un poc del assumpte.
   La regata sortia des de Cala Gamba, amb el vent del través (menys o manco), que hem fet bastant malament. No caminàvem, fins que hem fet escorar un poc la barqueta i crear un poc de vent aparent, no hem començat a caminar.  La següent boia estava entre es Portitxol i la Seu. Poc a poc hem anat recuperant terreny, hem passat al 'Savanna' (molt fàcilment, per sotavent) i desprès hem partit a caçar el 'San Antonio de Padua' però ens ha costat molt. Fins que no hem 'atangonat' el floc no hem fet els tres nusos de velocitat. Ens hem posat paral·lels i així hem arribat a la boia, on hem virat per babord, i ha començat la cenyida en contra del vent, llàstima pel 'San Antonio' en cenyida no és rival per la Paquita B. La següent embarcació que hem trobat en el nostre camí ha estat el 'As'. Bot que provava nova tripulació i encara no li han trobat el punt, quan li trobin serà un dels capdavanters, però encara li queden un parell de regates de passar-ho prim. Ens hem atracat i llavors veient que ens costaria pena passar-lo perquè ens enviava vent brut, hem fet bord i hem anat a cercar la boia. Aquesta maniobra ens ha sortit bé i hem anat cap a boia com un tir. Ens ha sobrat espai i passada la boia hem anat allargant escotes, hem anat de través cap a la Illa de Galera, posant espai als que venien pel darrera, ja que navegàvem a prop dels 5 nusos. La següent embarcació que teníem al davant era 'L'Espanya', però no hi hagut manera de agafar-lo, apart de que estava molt enfora, no aconseguíem guanyar-li mar. Hem 'traslutxat' darrera la illa i hem començat a cenyir per cercar la darrera boia. Aquí ens hem equivocat, però no tota la culpa ha estat nostra, perquè desprès de fer bord per anar a la boia, el vent ha minvat un poc i les ones ens han anat tancant a la boia. No ha hagut manera de passar-la. Hem hagut de fer un repic (per un poc més de uns 5 metres) i fer-la, llavors navegant de l'aleta, a més de 4.5 nusos, hem anat cap a línia de arribada.
  Hem arribat a un poc més de onze minuts, en temps real, del que ens precedia a la nostra categoria que desprès s'han convertit en 4 minuts, en temps compensat. De veritat no sortim per guanyar, es veritat que ens agrada guanyar, aquí no li agrada guanyar? Però no ho posam com una meta, si passa, passa. Quan participam a una regata no pensam amb el trofeu que guanyarem i que omplirà un prestatge. Si ens cau algun  molt bé i fem una bona festa. Però no passa res si arribem els darrers, ja hi estam acostumats. Ens conformen en anar reduint temps als capdavanters, com avui. Hem vist que les modificacions i novetats afegides han millorat el rendiment de la barqueta i ara sols es qüestió de polir detalls, la resta ja anirà sortint, i si no surt? Idò, ja serà una altra vegada.
Fins a la pròxima.

1 comentari:

  1. Gràcies per compartir les teves experiències regatistes. El teu escrit transmet sinceritat i autenticitat, això és molt d'agrair en un món on res és el que sembla.
    A veure si teniu un bon any de regates!

    Joan

    ResponElimina