Allò dels "Prínceps de Califòrnia" de moment ha quedat com el "Blat de l'any tretze." Això era una expressió que utilitzava el meu padrí per dir que qualque cosa s'havia quedat aturada i no progressava. Pel vist l'any 1913 hi va haver falta d'aigua de pluja i el blat no va créixer. M'han dit que hi ha un registre a la administració federal nordamericana on hi figuren tots els immigrants que entraren en aquell país i que es pot consultar per Internet. Però de moment no el he trobat, en perdo per les pàgines oficials i sempre acabo en el mateix lloc sense trobar el que cerco. Però... ho trobarem, a caparrut no en guanya ningú, ma mare deia que era més que caparrut, era banyarriquer.
La anècdota del "Contrabàndol" (així ho deia el meu padrí) era la padrina del meu padrí. Mira si en fa de temps d'això, era ella la que passava ses cosses de contrabando davall aquelles faldes que duien les dones en el segle XIX, i un carabinero, que digué veure sa jugada, li volgué aixecar ses faldes per mirar el que hi duia davall. Com que anaven en quadrilla i eren totes dones, i catalineres, les que feien es contrabando, segons conten li feren de tot a aquell pobre carabinero, ho posaren per carreró que no passa, i a més com que els pobres sempre s'ajuden, no el tiraren dins Sa Riera perquè els soldats del Quarter de Sant Pere ho impediren, que si no segur que se'n n'hi va cap en dedins.
La anècdota del "Contrabàndol"
Hola Joan, molt xula sa foto, pel que comentes del floquet, si mires fotos antigues veuràs que els flocs eren molt petits,(el de les barques de bou fa riure), a mi em sembla que els posaven només per estrényer el vent i augmentar la seva velocitat cap al triquet o la major, per la qualcosa no és una questió de superfície. Jo al meu bot he experimentat moltes vegades la diferència de resposta i és molt gran entre dur el floc i no dur-ho i això que el floc és una miniatura.
ResponEliminaSalut Jaume
Gracies Jaume. Ara els regatistes solem dur flocs més grossos per augmentar pedaç a la hora de cenyir. I de això en sé un poquet, no és el mateix cenyir amb 14 metres quadrats, els dels Paquita B, que cenyir amb 18 o més. Els bots menorquins solen dur un floqueu petit com el de la fotografia, i van de meravella, manejats per una sola persona fent navegació tranquil·la.
ResponElimina